ВИРТУОЗЪТ НА ЖИВОТА

Blog

ВИРТУОЗЪТ НА ЖИВОТА

Боян Манчев

ВИРТУОЗЪТ НА ЖИВОТА

(На български, френски, немски и английски език)

София, „Метеор“, 2021, 50 с.

*

Поема за разрива и съвпадението, за обсебването.

„Виртуозът на живота“ е поема за предела – за Terra ultima. Тя въвежда образите на Севера – камъкът и дюните, скорците и звездите, цветовете на Северното сияние – като образите на предела на света, но и на един пределен свят. Въпросът на Виртуоза е въпросът за предела като форма на съществуване: съществуване, което пресича границата си. Пределът като радикална автономия и предел на автономията. В този предел Субектът се среща с невъобразимото Друго, изпитва го, вгъва се в ерогенния му релеф. В този предел природните сили сами (въ-)стават (като) Субект-Виртуоз.

Починалият десет дни след петдесетия си рожден ден канадски пианист Глен Гулд (1932–1982), обсебен от Севера, оплакващият съдбата си в забравения рай на Terra ultima римски поет Публий Овидий Назон и съчлененото от мъртви тела и електрически импулс Чудовище на доктор Франкенщайн, напуснало света върху айсберг в Северния ледовит океан, са фиктивните персонажи, изграждащи съзвездието на „Виртуозът на живота“.

Философската поема на Боян Манчев „Виртуозът на живота“ беше представена в рамките на изложбата Terra ultima в четири езикови версии – на български, френски, немски и английски език, с участието на актьорите Леонид Йовчев, Маркус Райнхард и Кристоф Печанац.