ТЪМНА ПОЕМА

Blog

ТЪМНА ПОЕМА

Предна корица на Тъмна поема, фотография: Боряна Пандова

Боян Манчев и Боряна Пандова

ТЪМНА ПОЕМА

Метеор, София, 2019

36 страници с 14 черно-бели фотографии

Текст: Боян Манчев
Фотография: Боряна Пандова
Участват: Леонид Йовчев и Боян Манчев
Графична концепция: Боян Манчев, Боряна Пандова и еМетеор
Шрифт: Quasimoda на Lettersoup, благодарение на Ботьо Николчев

Тъмна поема представя “театралната философска поема” на Боян Манчев, обхващаща втората част на представлението на Метеор Хиджиката и неговият двойник.

Текстът е органично свързан с фотографии на Боряна Пандова, резултат на целенасочена работа по инсценирането на действия и ситуации с участието на Леонид Йовчев и Боян Манчев.

Работата по Тъмна поема е вдъхновена от Буто-фу [舞踏譜] – експериментална форма на нотация чрез текст и образ, изобретена от Тацуми Хиджиката, както и от фотографската серия Камаитачи на Ейко Хосое, с участието на Тацуми Хиджиката (1969).

Премиерата на Хиджиката и неговият двойник се състоя в Държавен куклен театър – Пловдив на 20 септември 2019 г. Тъмна поема бе представена за пръв път в рамките на софийската премиера на Хиджиката и неговият двойник на 30 октомври 2019 г. в Културния център на Софийския университет и на 31 октомври 2019 г. в Дом на киното. И двете работи бяха представени в Източноазиатската академия за нови либерални изкуства (EAA), Токийски университет, на 1 декември 2019 г.

Тъмна поема се публикува в рамките на проекта Хиджиката и неговият двойник на Метеор. Хиджиката и неговият двойник е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата, проекти с фокус японска култура, и се осъществява с подкрепата на EU-Japan Fest и Министерство на културата, със съдействието на галерия „Етюд“, ХаХаХа ИмПро и Културен Център на СУ.

ТЪМНА ПОЕМА


1.
Аз съм Тацуми Хиджиката
Аз идвам от Север
Поникнал от калта на Тохоку
Born of mud
Под пороя от пепел
Бяла мечка
Демон на оризовите ниви


Аз се изправям пред вас
мои бебета-войници, за да ви говоря


Ние трябва да направим телата наново

На бебетата на Севера им връзват краката и главите им падат
Продават сестрите ни в бардаци
а те говорят като божествени видения
бледи хризантеми над езеро от съсиреци


Трябват ни войници