ДИРК СИСЛАК: VIERTE WELT – ТЕАТЪР ОТВЪД ПРОЕКТА

Blog

ДИРК СИСЛАК: VIERTE WELT – ТЕАТЪР ОТВЪД ПРОЕКТА

Дирк Сислак, Ани Васева и Боян Манчев за театъра и театралния активизъм

Cieslak
Юдит Вандерверф и Боян Манчев в „Дъщерите на Пандора“, фотография: Федерико Нери

По покана на Гьоте-институт България и по повод 10-годишния юбилей на Метеор в София ще гостува влиятелният немски режисьор и театрален активист Дирк Сислак.

15 февруари, 17:30

Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1, София
Вход свободен
На английски език

Дирк Сислак е една от влиятелните фигури на театралната сцена в Берлин, режисьор и театрален активист. Сислак е създател и движеща фигура на парадигматичното берлинско пространство за художествени и критически практики Vierte Welt. Той е сред важните критически гласове в немските и европейските дебати за независимата сцена за сценични изкуства и за държавните театрални структури.

Дирк Сислак пристига в България по повод 10-годишния юбилей на Метеор, както и като продължение на дългогодишното му сътрудничество с философа Боян Манчев. Vierte Welt поставя текста на Манчев „Дъщерите на Пандора“ като част от програмата „В сляпата точка“. През 2016 г. и 2017 г. Сислак и Манчев организират дискусии за „Края на съвременното изкуство“ и „Бъдещето на изкуството“ в рамките на фестивала „Импулс“ в Рур, Германия, както и в Университета за изкуства в Берлин и във WerkX във Виена.

На 15 февруари, четвъртък, в Гьоте-институт България Дирк Сислак ще представи Vierte Welt и работата си като режисьор и активист. Представянето ще бъде последвано от разговор с Боян Манчев и Ани Васева около театралното творчество в контекста на независимите и на публичните институции. Дискусията цели да представи една независима метакритична перспектива отвъд стандартните позиции и критика.

На следващия ден – 16 февруари, петък, Дирк Сислак отново ще застане до Боян Манчев и Ани Васева – този път на сцената на Дома на киното за представянето на книгата с избрани театрални текстове, публикувана по случай 10-ия юбилей от създаването на група „Метеор“.

Дирк Сислак следва социология и философия в Бременския университет и в London School of Economics. През 1989 започва да се занимава с театър, основава актьорската формация „Лубрикат“ в Бремен. От 1990 г. работи в Международната културна фабрка „Кампнагел“ в Хамбург, а от 1993 г. в театри в Берлин, сред които Фолскбюне Ост, Театер ам Халешен Уфер и Тахелес. През 1996 г. става един от основателите на Зофиензеле и работи там като режисьор до 2008 г. През 2003-2004 Сислак посещава с театралната си компания „Лубрикат“ Шанхай, Лагос, Ричмънд и Буенос Айрес. Сислак работи и по продукции в държавни театри, най-скорошната от които е „Хамлет“ в Магдебургския театър (2011). През 2010 г. основава Vierte Welt в Берлин.

Повече информация:

https://www.viertewelt.de/text/was-ist-die-vierte-welt.html

(Прессъобщение на Гьоте институт)