КОБАЯШИ: ЛЕКЦИЯ “ИДНАТА ФИЛОСОФИЯ”

Blog

КОБАЯШИ: ЛЕКЦИЯ “ИДНАТА ФИЛОСОФИЯ”

Boyan Manchev with Yasuo Kobayashi
Фотография: Борис Делчев

12 февруари 2018, НБУ, Галерия УниАрт, 14-16 часа

По покана на Боян Манчев и Департамент “Изкуствознание и история на културата” на НБУ, японският философ Ясуо Кобаяши ще посети за втори път България, за да изнесе лекция на тема “Идната философия. Завръщане към sophia” [La philosophie à venir. Retour à Sophia]. Лекцията ще се състои на 12 февруари 2018 г., понеделник, от 14 до 16 часа в Галерия УниАрт в НБУ.

Лекцията е и първо събитие от поредицата, свързана с десетгодишния юбилей и премиерата на новите издания на Метеор. Виж тук

Проф. Ясуо Кобаяши е един от най-влиятелните съвременни японски философи, създател и дългогодишен директор на световно значимия Център за философия на Токийския университет. Автор е на множество книги в областта на философията на изкуството и политическата философия, културната теория и историята на съвременността. Сред последните му произведения са „Апории на сърцето – между щастието и смъртта“; „Светът на Микел Барсело“; „Деконструкция на историята“; „Одисея на знанието“. Той е един от водещите посредници жежду европейската и в частност съвременната френска философия и японската култура.

Кобаяши често сътрудничи с видни творци от различни изкуства – той е дългогодишен приятел и съратник на художника Аки Курода, на архитекта Тадао Андо, на алтернативната майсторка на чайна церемония Шигуса Сацуки, дори на модния дизайнер Исе Мияке.

Сътрудничеството на Ясуо Кобаяши с Боян Манчев

Сътрудничеството на философите Ясуо Кобаяши и Боян Манчев започва преди 10 години в Париж, където по това време Манчев съ-ръководи Международния философски колеж, ключова институция в полето на съвременната филсофия и модел на основания от Кобаяши Център за философия на Токийския университет. Първата съвместна лекция и публичен разговор на Манчев и Кобаяши се провежда в Токио през 2010 г. по покана на Юджи Нишияма, пред препълнената публична зала на кампуса Комаба на Токийския университет. Голям отзвук има и първата им софийска среща, в рамките на замисления от Кобаяши и Манчев форум “Метаморфоза и катастрофа” (2013), осъществен със съдействието на Дарин Тенев. Кобаяши е особено известен сред българската културна и академична общественост като спонтанен вдъхновител на студентското движение от 2013 г. след обръщението му към Общото събрание на студентската окупация на Софийския Университет през ноември 2013 г.

Повече тук

Първият японско-български философски форум дава тласък на поредица от седем форума, проведени в София и Токио, включващи и съорганизирани от по-млади български и японски философи и литературни изследователи, голяма част от които бивши студенти на Кобаяши и Манчев, между които Футоши Хошино, Коичиро Кокубун, Юджи Нишияма, Дарин Тенев, Камелия Спасова, Димитър Божков, Божана Филипова и Васил Марков. Последните два форума “Въображението на философията” и “Философията и нейният друг” са организирани от Футоши Хошино и Боян Манчев в партньорство с Метеор и НБУ в Нов български университет и Театралния колеж “Любен Гройс”.

Същевременно директното сътрудничество на Кобаяши и Манчев се осъществява и в други контексти, например на организираната от Кобаяши сбирка в манастира Ла Турет във Франция, посветена на въпроса за смисъла на света. Двамата философи си разменят поредица от текстове, а стихотворението на Кобаяши “Нощ от облак” е включено в сценичното представяне на книгата на Манчев “Облаци. Философия на свободното тяло” в София и Пловдив, с участието на младия японски философ, централна фигура на българско-японския философки обмен, Футоши Хошино и актьорите на Метеор, под ръководството на Ани Васева.

След поредната им среша в Токио през пролетта на 2017 г., Кобаяши организира през ноември 2017 г. лекцията на Боян Манчев “Светлина, облаци. Философското пиратство и изобретяването на апейрон” в Центъра за философия на Токийския университет.

Заглавието на втората софийска лекция на Ясуо Кобаяши, “Идната философия. Завръщане към sophia” [La philosophie à venir. Retour à sophia], която ще представи актуалната философска работа на Кобаяши, представлява знак на особено внимание към домакините, доколкото мисли завръщането в града София като завръщане към sophia, мъдростта.

Лекцията ще се проведе на френски език, с превод на Боян Манчев.

(Прессъобщение на НБУ и Метеор)