ХИДЖИКАТА И НЕГОВИЯТ ДВОЙНИК

Blog

ХИДЖИКАТА И НЕГОВИЯТ ДВОЙНИК

Хиджиката и неговият двойник

ХИДЖИКАТА И НЕГОВИЯТ ДВОЙНИК

работа в процес на Метеор

Концепция, текст, постановка и драматургия: Ани Васева, Боян Манчев и Леонид Йовчев

Консултанти: Футоши Хошино и Ясуо Кобаяши

Художник: Стефан Дончев

С участието на Леонид Йовчев, Боян Манчев и Футоши Хошино

Премиерата се състоя на 20 септември 2019 г. на сцената на Държавен куклен театър – Пловдив.

Софийската премиера се състоя на 30 октомври 2019 г. в Културен Център СУ и на 31 октомври 2019 г. в Дом на киното. На 30 октомври, преди спектакъла, беше проведена лекция на Ани Васева, Боян Манчев и Леонид Йовчев: „Радикален опит и перформативни контратехники: Тацуми Хиджиката и началото на Буто“. И двете вечери беше представено изданието „Тъмна поема“, част от проекта.

Проектът е част програмата на Пловдив – Европейска столица на културата към проектите с фокус японска култура и се осъществява с подкрепата на EU Japan Fest и Министерство на културата, и съдействието на Културен Център на СУ, Дом на киното, галерия „Етюд“ и „Ха-ха-ха Импро“.​

*

Хиджиката и неговият двойник е спектакъл, посветен на Тацуми Хиджиката, легендарният създател на буто – авангардната японска танцова форма, преобърнала историята на съвременните сценични изкуства, половин век след премиерата на култовото и скандално представление „Хиджиката Тацуми и японският народ”. Тацуми Хиджиката изобретява нови техники на тялото и нови възможности за езика, основани на идеите на театърa на жестокостта на Антонен Арто. В сходна посока работи и „Метеор” през последното десетилетие: интересът към радикалното изкуство като изследване на възможностите (и границите) на тялото, езика, театралните техники е споделен.

Хиджиката и неговият двойник

Концепцията, постановката и драматургията на представлението са колективно дело на Ани Васева, Боян Манчев и Леонид Йовчев (Метеор). Моноспектакълът на Леонид Йовчев е съчетан с представление-лекция на Боян Манчев с участието на Леонид Йовчев и Футоши Хошино, консултант на спектакъла съвместно с философа Ясуо Кобаяши.​

*

Кой е Тацуми Хиджиката? Кой е неговият двойник?

Тацуми Хиджиката (1928-1986) е една от най-радикалните фигури в полето на сценичните изкуства през втората половина на миналия век, основоположник на нова сценична форма, известна като Буто: по-точно, анкоку буто: тъмното буто, или букавално, тъмният танц. Хиджиката се опита да отвори потенциала на човешкото тяло като изразен инструмент, като надхвърли нормалните техники за изпълнение и дори отвъд общите модели на движение на тялото изобщо. Въпреки че по време на изтеклия от първия буто-спектакъл повече от половин век, буто е естетизирано под формата на донякъде макабрена, донякъде дидактична красота, а Хиджиката прогресивно се превръща в култова фигура на сцената на перформативните изкуства, почти нищо не се знае за ранните му програмни произведения, от които са запазени само фрагментарни кадри и документация. Ето защо начална точка на този спектакъл ще бъде опитът за фантастична реконструкция на един от ключовите спектакли на буто, осъществен точно преди половин век: “Хиджиката Тацуми и японският народ ”. Тази фантастична реконструкция ще разгърне и разказ за живота и иконоборческото творчество на Хиджиката; в нея обаче ще върлува и неговият Двойник.

Кой е Двойникът на Хиджиката?

На първо място Двойникът е Юнеама Кунио – личността, която по-късно става Хиджиката Тацуми, приемайки името на легендарен бунтовен самурай от 19 в., след като междувременно е бил и Хиджиката Химера, и Хиджиката Жьоне. Следователно негов двойник е и Жан Жьоне; но също и Юкио Мишима. Негов двойник е и най-ексцентричният и ексцесивен измежду упадъчните римски императори – Хелиогабал, коронованият анархист. Негов двойник вероятно е и целият японски народ. Не на последно място, двойникът на Хиджиката Тацуми е българският актьор Леонид Йовчев.

Този спектакъл е посветен на причините, образите, техниките и ексцентричното безумие на тези метаморфози. Той пита фронтално: Какво е бунт на тялото? Какво е радикален опит? Възможно ли е все още радикално изкуство?

Спектакълът представя първия отрязък на философско-перформативната лаборатория, посветена на работата и живота на Тацуми Хиджиката, половин век след легендарния му спектакъл „Тацуми Хиджиката и японският народ”.

Хиджиката и неговият двойник - японски афиш

Още за спектакъла: 

Разговор на Станимир Евлогиев с Боян Манчев

Разговор на Юлия Владимирова с Боян Манчев

Разговор на Александра Гюзелева с Ани Васева, Боян Манчев и Леонид Йовчев