Свобода въпреки всичко

Category: Новини

Свобода въпреки всичко

Боян Манчев СВОБОДА ВЪПРЕКИ ВСИЧКО Том I: Свръхкритика и модална онтология „Метеор“, София, 2021 Художествено оформление: Боян Манчев, Биниа Верли и strx Формат 16/60/90, с меки корици и обложка, 535 страници Какво е свободата? Дали свободата е условие на самото съществуване, или тя е, напротив, единствено негов утопичен хоризонт? Ако свободата е условие на съществуването,… Read more »

БОЯН МАНЧЕВ, ЖАН-ЛЮК НАНСИ, ФЕДЕРИКО ФЕРАРИ И ТОМАШ МАЯ: УСТОЯВАНЕТО НА ТВОРБАТА / Persistance de l’Œuvre, ТОМ I И II

Боян Манчев, Жан-Люк Нанси, Федерико Ферари и Томаш Мая / Boyan Manchev, Jean-Luc Nancy, Federico Ferrari et Tomás Maia УСТОЯВАНЕТО НА ТВОРБATA / PERSISTÊNCIA DA OBRA / PERSISTANCE DE L’ŒUVRE I: ИЗКУСТВО И ПОЛИТИКА / ARTE E POLÍTICA / ART ET POLITIQUE II: ИЗКУСТВО И РЕЛИГИЯ / ARTE E RELIGIÃO / ART ET RELIGION Lisbonne,… Read more »

Боян Манчев, Жан-Люк Нанси, Федерико Ферари и Томаш Мая: УСТОЯВАНЕТО НА ТВОРБАТА, том I и II: ПРЕМИЕРА В ЛИСАБОН

Боян Манчев, Жан-Люк Нанси, Федерико Ферари и Томаш Мая
представят двата тома на колективната книга УСТОЯВАНЕТО НА ТВОРБАТА:

I: ИЗКУСТВО И ПОЛИТИКА
II: ИЗКУСТВО И РЕЛИГИЯ

Представяне на живо и онлайн на 15 януари 2021 г., петък, от 18:30 ч., Лисабон, Страсбург, Милано, София.

„Изменението на света“ на японски език

„Философска книга, и то от най-чиста проба. И въпреки това, книга, движена от скорост, от утвърждаваща, почти брутална мощ – толкова малко академични, колкото това е възможно.“
С тези думи френският писател и философ Мишел Сюриа представя книгата “Изменението на света”, L’altération du monde, на Боян Манчев. “Изменението на света”, публикувана от прочутото парижко издателство Lignes през 2009 г., утвърждава идеята за промяната като иманентна сила на света; идея, залегнала в основата на разгърнатата в книгата програма за един радикален айстетически материализъм. Японският превод на книгата е дело на младата японска философка Юмико Йокота и е резултат на близо десетгодишни усилия. Първата книга на Боян Манчев на японски език е публикувана от университетското издателство “Хосей”, в най-престижната японска поредица за съвременна философия, в която се появяват съчиненията на Жак Дерида, Жил Дельоз, Пол Рикьор, Ханс-Георг Гадамер, Юрген Хабермас, Мишел Сер.

Зима: Вещици, комети. Фантастичен часослов, I

Боян Манчев: Зима: вещици, комети

Фантастичен Часослов е поредица от четири книги-сезони.

Зима, Пролет, Лято и Есен включват кратки поетични и философски текстове, поеми и фрагменти, в които времето се склонява през образите на четирите сезона: фантастична мяра на необратимостта и кръговрата на времето.

НОВИЯТ АТАНОР

“Новият Атанор” е начало на поредицата от книги на Боян Манчев “Философска фантастика”. Всеки том на Философска фантастика се състои от автономни книги,  различaващи се по форма и обем, но обединени от обща насока. Настоящият Първи том включва Пролога “Начала на философската фантастика”, следван от първите пет опита: “Опасностите на философията”, “Апейрон, Безмерният”, “Огън”, “Хаос” и “Освободеният Хаос” – експериментални философски текстове, писани по протежение на предходното десетилетие.

Философската фантастика не е хибриден жанр, смес на философия и фантастика. Тя е опит върху самата форма на философията: опит за експериментиране с нови възможности за артикулация на филосoфската форма. Философската фантастика е работа на философията в модуса на желанието. Тя иска да изобрети Новия Атанор, новата философска пещ, необходима за трансформирането на философската субстанция, за кристализирането й lapis philosophorum.

LIGNES: „ЗА ЕДИН НОВ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗЪМ“

Провокативното заглавие на новия брой на списание Lignes „За един нов интернационализъм“ звучи несвоевременно актуално насред пандемичното затваряне на изглеждащите до неотдавна като отживелица национални граници. Замисленият в края на миналата година брой, съставен от философа Фредерик Нера, включва текстове на Кристин Рос, Жан-Люк Нанси, Сузана Линдберг, Боян Манчев, Артьом Магун, Бернар Стиглер, Франко Берарди-Бифо, Сиди-Мохамед Баркат, Дали Жиру, Марсиа Кавалканте, Серж Кадрупани и Фредерик Нера.

ХИДЖИКАТА И НЕГОВИЯТ ДВОЙНИК

Хиджиката и неговият двойник е спектакъл, посветен на Тацуми Хиджиката, легендарният създател на буто – авангардната японска танцова форма, преобърнала историята на съвременните сценични изкуства, половин век след премиерата на култовото и скандално представление „Хиджиката Тацуми и японският народ”. Тацуми Хиджиката изобретява нови техники на тялото и нови възможности за езика, основани на идеите на театърa на жестокостта на Антонен Арто. В сходна посока работи и „Метеор” през последното десетилетие: интересът към радикалното изкуство като изследване на възможностите (и границите) на тялото, езика, театралните техники е споделен.
Концепцията, постановката и драматургията на представлението са колективно дело на Ани Васева, Боян Манчев и Леонид Йовчев (Метеор). Моноспектакълът на Леонид Йовчев е съчетан с представление-лекция на Боян Манчев с участието на Леонид Йовчев и Футоши Хошино, консултант на спектакъла съвместно с философа Ясуо Кобаяши.​

КРАСИМИР МАНЧЕВ, „Принципи на оперативното езикознание“: премиера

Книгата представя за пръв път изцяло на български език творчеството на езиковеда Красимир Манчев (1938-1997), работил на френски език. Книгата включва три студии, представителни за разработената от Манчев теория в полето на общото езикознание – “Основи на идеогенезиса” (1970, в съавторство с Христо Тодоров (1938-1983), съмишленик и близък приятел на Манчев), „Принципи на оперативното езикознание“ (1976) и „Принципи на типологичното изследване на езика” (1976). Обща за тези изследвания от ранния период на Манчев е теоретичната ориентация, която позволява те да бъдат схващани като концептуално кохерентен корпус и като своего рода въведение в предложения от него модел на “оперативното” или “процесуално” езикознание, близко до философските онтологии на потенцията, преживяващи нов възход от края на миналия век насам.

ИСТИНСКАТА ЛИТЕРАТУРА ПРЕДСТОИ (Красимир Манчев и българската хуманитаристика)

В рамките на международната конференция „Комплексност на езиковите системи и структури: поглед към романските езици“ на Катедра “Романистика” на СУ, посветена на осемдесетгодишнината от рождението на Красимир Манчев ще се проведе кръглата маса “Истинската литература предстои (Красимир Манчев и българската хуманитаристика)”, включваща представяне на книгата на Красимир Манчев “Принципи на оперативното езикознание”(издание на “Метеор”, 2018).

ДИРК СИСЛАК: VIERTE WELT – ТЕАТЪР ОТВЪД ПРОЕКТА

Дирк Сислак е една от влиятелните фигури на театралната сцена в Берлин, режисьор и театрален активист. Сислак е създател и движеща фигура на парадигматичното берлинско пространство за художествени и критически практики Vierte Welt. Той е сред важните критически гласове в немските и европейските дебати за независимата сцена за сценични изкуства и за държавните театрални структури.

КОБАЯШИ: ЛЕКЦИЯ “ИДНАТА ФИЛОСОФИЯ”

По покана на Боян Манчев и Департамент “Изкуствознание и история на културата” на НБУ, японският философ Ясуо Кобаяши ще посети за втори път България, за да изнесе лекция на тема “Идната философия. Завръщане към sophia” [La philosophie à venir. Retour à Sophia]. Лекцията ще се състои на 12 февруари 2018 г., понеделник, от 14 до 16 часа в Галерия УниАрт в НБУ.

МЕТЕОР. ИЗБРАНИ ТЕАТРАЛНИ ТЕКСТОВЕ

30 януари 2018 г., София Книгата „Метеор. Избрани театрални текстове“ представя текстовете на Ани Васева и Боян Манчев, свързани със съвместната им театрална работа в рамките на Метеор – група от съмишленици, която работи с театрални, художествени и експериментални теоретични форми. Заедно с актъора Леонид Йовчев, участващ в голяма част от постановките на театралните текстoве,… Read more »

МЕТЕОРНИ ДНИ: 10 ГОДИНИ МЕТЕОР

С наситена програма, включваща премиерата на книгата с театрални текстове на Ани Васева и Боян Манчев, лекция на прочутия японски философ Ясуо Кобаяши, среща-дискусия с немския театрален режисьор Дирк Сислак и театрален маратон на настоящите си представления, Метеор отбелязва през месец февруари десет години на българска и международна сцена.